Aranygaluska

  • Sütési idő: 20perc
  • Sütési hőfok: 200°C
  • Nehézdségi fok: közepesen nehéz
  • Feltöltve: 2018-11-19 18:45:29

Hozzávalók
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 1 púpozott ek cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 ek vaj (a foma kikenéséhez)
  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 7 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 1 ek liszt

Elkészítés


A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk, a vajat megolvasztjuk, a diót és a cukrot kikeverjük Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen odakap) Amíg sül, elkészítjük a sodót: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük (nem nagyon sűrűre, nem puding!) Megvárjuk, míg a kész aranygaluska is hűl egy kicsit, majd széttépjük (nem vágjuk), és nyakon öntjük a sodóval

Vissza